fredag 11. desember 2009

Avkroking og behandling av fisk

Dette skal være en artikkel som handler om avkroking/behandling av fisk, og catch and release(fang og slipp). Jeg skal forklare hva slags utstyr man trenger og hvorfor vi gjør dette når vi fisker.

Vi i denne klubben driver med catch and release (fang og slipp). Dette gjør vi for å beskytte de forskjellige stammene vi har av de diverse fiskeartene vi har i Norge. Noen av de artene vi fisker etter er det begrenset tilgang til og arter som er ansett som edle karpefisker (karpe, suter og karuss). I flere vann i Oslo området hvor disse artene svømmer er det påbudt med korrekt avkroking og veieutstyr.
For det andre så fisker ikke vi etter å få mat, vi fisker for å få gode sportsfiske opplevelser. Når vi får en stor fisk, som vi har prøvd etter lenge, så gir dette oss ett stort kikk som det ikke går an å oppleve eller beskrive på noen andre måter. Vi slipper de ut igjen for å kanskje å få den samme opplevelsen en eller annen gang i framtiden. Eller kanskje fiskekompisen din skal oppleve å få den samme store fisken.
Siden vi driver med Catch and release (fang og slipp) så må vi behandle fisken godt oppe på land for at den ikke skal få skader. Når det er sagt så bør man selvfølgelig behandle hver enkelt fisk med like mye respekt liten som stor når man driver med C&R. Det å bedrive uskikket C&R kategoriseres på en verre linje enn å avlive fisk man ikke har bruk for. Uskikket behandling av fisk medfører tilnærmet alltid komplikasjoner for fisken, som kan resultere i sykdommer og en langsom død.

Man trenger diverse utstyr for å drive med dette, som ikke trenger å koste skjorta. Nå skal jeg forklare hva man trenger til dette, pluss hva man kan bruke i en nybegynner fase for å se om dette er noe man liker. Er som regel alltid dumt å bruke en masse kroner på ting man ikke kommer til å benytte seg av.

Finmasket knuteløs håvNår man får en fisk på kroken må man bruke en håv for å få den fra vannet og opp på avkrokningsmatten. Her er det viktig at man bruker en finmasket knuteløs håv. Dette er for å forhindre skader på slimlaget, skjellskader og finneskader hos fisken. Det finnes to spesialiserte håvtyper på markedet for meitere. Den ene er karpehåv, som er en stor sterk håv, med ett dypt finmasket nett. Det dype nettet er til for å gi fisken minst mulig bevegelsesfrihet, for hvis en stor fisk kaster seg rundt i ett stramt nett kan det fort medføre at fisken kan få bruddskader på finnene(oftest brystfinnene). Karpehovens nett er ofte også mulig å demontere fra skaftet, slik at man trygt kan løfte stor fisk opp av vannet og over på avkrokningsmatta. Den andre typen håv for meitern er matchhåver. Denne typen kommer i flere varianter og det er mulig å spesialisere håven til det type fisket du skal bedrive. Det finnes flere forskjellige håvskaft som regulerer i lengde, tyngde og styrke. For en som skal kjøpe seg en matchhåv for første gang bør kjøpe seg en med middels tyngde og lengde, som også pleier å være de rimeligste med størst tilgang, ettersom de er minst spesialiserte. Alle håvskaft har universal festemetode for selve håven, men håvsida er det feltet hvor det er størst variasjon. Her finnes det mange forskjellige størrelser og utforminger med spesialiserte egenskaper. Hvis man er ute etter stor fisk i match sammenheng (brasme), som ligger mellom 1,5-4 kg. Bør man gå for ett nett som passer for det. Hvis man er ute mindre fisk (mort), som ligger fra alt mellom noen få gram til 1kg. Bør man kanskje gå for en håv som er designet for å avkroke fisken mens den er i nettet, slik at man kan ha ett mer effektivt fiske tidsmessig. Avkroking i håv foregår ved at man lar håven ligge mellom beina mens man avkroker fisken der.
Men for nybegynneren innen fiske, som først har tenkt seg å fiske etter arter som vederbuk, brasme, stam osv. Trenger ikke å gå til innkjøp av en spesialisert håv med det første. En skånsom knuteløs teleskophåv, som ikke har for vide masker holder.



Avkrokingsmatte
Dette er veldig viktig å ha med seg når man skal ut på tur etter større og ofte edel karpefisk som karpe, suter og karuss. Denne bruker man til å legge fisken nedpå for å avkroke fisken. Denne beskytter fiskens slimlag, skjell og finner, samt at det gjør at fiskens innvoller ikke havner i klem/trykk mot bakken. En grei avkrokningsmatte koster som regel 350-500 kr på forskjellige butikker. Men i en nybegynner fase så kan man bruke ett litt tykt liggeunderlag med en myk plastflate over (plastduk eller presenning uten for grove riller), som ikke koster mer enn en femtilapp.
Husk: ALLTID å ha våt avkrokningsmatte før man legger fisken på den.



Veienett og Weigh-slingDette brukes til å veie fisken i. Man benytter seg av veienett for å beskytte fisken når den veies. Her vil fisken få ligge vannrett og behagelig i nettet/posen. Det er sikkert mange som er vant med å veie fisken horisontalt fra gjellene, men dette egner seg ikke når det kommer til C&R. Dette gir skader på ryggraden, pluss kan gi skader på gjellene/gjellefestet. Man kan bruke en våt plastpose for å veie fisk som abbor, vederbuk, mort, osv.
Ett veienett koster som regel 200-300kr
En weig-sling koster som regel 300-600kr.
Husk: ALLTID å fukte nettet/posen før veiing.

Jeg håper dere har fått en liten innføring i hva avkroking og behandling av fisk oppe på land av denne artikkelen. Hvis det er noen som har spørsmål angående dette , så er det bare å komme med spørsmål.
Vi skal i hvert fall prøve å svare så godt vi kan.

Av Kjell-Arne
Medlem SKF Eidsvollingen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar